CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ SOBIE NASTRÓJ?
JOANNA WASILUK • dawno temuSzaro, buro i ponuro.... taki obraz najczęściej kojarzy się z późną jesienią czy zimą. Z pewnością nie poprawia to naszego humoru, a raczej sprzyja depresji i złemu samopoczuciu. Jak zatem radzić sobie z negatywnie wpływającą na nasz nastrój pogodą?
DIETA NA POPRAWĘ NASTROJU
W chłodne dni w szczególności powinniśmy zadbać o złożone węglowodany, które są głównym źródłem energii. W jadłospisie muszą się znaleźć takie produkty jak kasze, razowe makarony, naturalny ryż, żytnie pieczywo czy płatki owsiane.
Pamiętajmy także o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy je między innymi w tłustych rybach, orzechach. Zbyt niska ilość dobrych tłuszczy powoduje rozdrażnienie, nerwowość, bóle głowy.
W celu zmniejszenia zmęczenia zaleca się spożycie produktów bogatych w witaminy z grupy B (głównie B1 oraz B6). Znajdziemy je w brokułach, groszku, chudym mięsie, pestkach.
Od czasu do czasu możemy sobie ,,osłodzić życie’’ czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Dostarczymy w ten sposób magnez oraz podniesiemy poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia.
Nie dopuszczajmy do głodu, objadania się pustymi kaloriami, ponieważ jedynie nasilimy zły nastrój i bóle głowy.
Pamiętajmy — to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze