STABILIZACJA WAGI PO ODCHUDZANIU

Podczas odchudzania koniecznie należy pamiętać o postawieniu przysłowiowej kropki nad „i”, o czym zapomina 8 osób na 10, które się odchudzają. Czym jest ta kropka? Otóż jest to STABILIZACJA WAGI, od której zależy długotrwały efekt, czasem naprawdę sporych wyrzeczeń podczas kilkumiesięcznego odchudzania. Osoby z którymi pracuję, często mają za sobą liczne próby odchudzania i wymieniają liczne diety. Niestety dla większości osób odchudzanie to mały epizod w życiu do którego motywuje wakacyjny wyjazd, ślub lub jakaś uroczystość rodzinna. Często liczymy, że później jakoś to będzie i dlatego 50% osób spotyka efekt jo-jo.


Czym jest stabilizacja wagi – to nic innego jak powolne wychodzenie z diety, czym dłużej trwa stabilizacja wagi tym większa szansa na to, że waga nie wróci.
Musimy pamiętać o tym, ze utrata kilogramów to dla organizmu duża zmiana i organizm będzie dążył do jej zniwelowania. Między innymi jest to związane z tym, że raz wytworzone komórki tłuszczowe pozostaną w naszym organizmie na stałe. Inną sprawą jest czy te „magazyny tłuszczu” będą puste czy pełne. Musisz pamiętać, ze Twój organizm ma sporo miejsca w właśnie opróżnionych magazynach i chętnie ponownie je zapełni… tkanką tłuszczową.
Podczas stabilizacji wagi nadal musisz pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi. Podczas odchudzania część konsultacji była poświęcona na edukację żywieniową. To właśnie edukacja żywieniowa jest podstawą do wprowadzania racjonalnych zmian w Twojej diecie.
Podczas stabilizacji wagi zwracamy uwagę na to co, jak i ile jemy dokładnie tak samo jak podczas odchudzania tylko, że możemy pozwolić sobie na rozsądne zwiększanie kaloryczności posiłków jednocześnie kontrolując, żeby dzienna dawka kalorii nie przekroczyła poziomu naszego metabolizmu.
Tak, wiem…. to nadal prawie dieta ale pamiętaj ze słowo dieta to nie znaczy odchudzanie tylko styl odżywiania i może on być zdrowy lub niezdrowy, a jeżeli chcesz nie mieć problemów z nadwagą to Twoje nawyki żywieniowe muszą być prawidłowe.
Podczas stabilizacji wagi zwiększanie wartości kalorycznych powinno odbywać się stopniowo i tygodniowo powinno oscylować w okolicy 100 kcal czyli np. jeżeli podczas diety dostarczałeś około 1500 kcal a Twój metabolizm obecnie wynosi 2500 kcal to żeby dojść do takiego spożycia kalorii zajmie to okres ok. 10 tygodni.
Oczywiście 100 kcal to nie wiele, więc uważaj na swoje zachcianki, raczej wzbogacaj swoje dotychczasowe posiłki niż masz zjeść dodatkowo np. kawałek pizzy. Oczywiście nie zwiększaj porcji węglowodanów (makaron, ryż, kasza), a raczej produkty bogate w błonnik i białko, zdrowe tłuszcze. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670

Najnowsze


Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze