Młody zielony jęczmień to dietetyczny hit. Wszedł w nasze łaski ze względu na ,,magiczną moc’’ w przywracaniu sił oraz przeciwdziałaniu niektórym chorobom. Wspomaga również odchudzanie. CZYTAJ WIĘCEJ
Możliwe jest żywienie w restauracjach, zachowując wszystkie normy i dbając o własną dietę. Jedzenie poza domem uniemożliwia kontrolowanie składu zamawianych potraw i poznanie metod ich przyrządzania. W związku z powyższym, ważny jest odpowiedni wybór restauracji. Kluczem do utrzymania diety i spożywaniem posiłków w restauracjach, jest planowanie. Typ kuchni, może być cenną wskazówką. Na przykład, oczywiste jest, że oryginalna kuchnia japońska będzie oferowała niskotłuszczowe posiłki, z jednoczesnym dużym wyborem ryb morskich i warzyw. W przeciwieństwie do kuchni japońskiej, bary typu fast-food i pizzerie będą posiadały w menu tłuste i ciężkostrawne potrawy. Ważna jest również umiejętność podzielenia i sklasyfikowania produktów, które mogą zaszkodzić diecie. Każdy posiłek spożywany poza domem powinien odpowiadać ustalonemu posiłkowi o odpowiedniej jego porze. Jeśli drugie śniadanie przypada w restauracji, musi być dostosowane kalorycznie i objętościowo, tak jak powinno wyglądać prawidłowe drugie śniadanie. Jeśli na przykład, śniadanie i drugie śniadanie obfitowało w węglowodany (np. kanapki), w porze obiadowej powinno się ograniczyć ten składnik diety. CZYTAJ WIĘCEJ
Regularne posiłki stanowią podstawę zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada 5 posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero popołudniu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już wygłodzić swój organizm, zwolnić przemianę materii i kolejne posiłki nie będą już tak dobrze trawione. Pomijanie śniadań tłumaczymy głównie zbyt wczesnym wstawaniem do pracy, brakiem czasu z rana, brakiem łaknienia. Niewielki apetyt po przebudzeniu rzeczywiście może występować jednak postarajmy się przyzwyczaić organizmu do śniadań, a z czasem stanie się to naturalnym, porannym rytuałem. Wiele osób uważa, iż rezygnując ze śniadań przyjmie mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia – nic bardziej mylnego. Braki energetyczne z pewnością zostaną nadrobione i to z nawiązką. Organizm zacznie się domagać składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a że my jesteśmy już bardzo głodni zjemy o wiele więcej niż potrzebujemy. Wygłodzony organizm postanowi zrobić zapasy, magazynując je w postaci tkanki tłuszczowej. Daną sytuację traktuje jako swego rodzaju zabezpieczenie na dalszy czas głodówki, którą mu zaserwujemy w porze obiadowej. CZYTAJ WIĘCEJ
Coraz więcej osób ma świadomość wpływu diety na zdrowie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie. Ale czy pamiętamy, że to, co jemy ma także wpływ na nasz wygląd? O tym, że produkty żywnościowe mogą poprawiać urodę od zewnątrz, wiemy z różnego rodzaju czasopism ( np. maseczki z warzyw lub owoców). Jednak często umyka naszej uwadze fakt, że składniki odżywcze dostarczane z dietą wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci – czyli atrybutów urody. CZYTAJ WIĘCEJ
Alkohol i odchudzanie z pewnością nie idą w parze. Jeżeli jesteśmy na diecie powinniśmy stronić o napojów wysokoprocentowych. Wino, kolorowe drinki czy piwo są często nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Alkohol pojawia się na stołach zarówno w czasie świąt jak i przy toastach za zdrowie jubilata. Nie raz trudno odmówić chociażby lampki wina. Oczywiście alkohol wypijany z umiarem nie ponosi za sobą bardzo drastycznych konsekwencji jednak im rzadziej po niego sięgniemy tym lepiej. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie jest to pytanie retoryczne ani ascetyczne, bo można mieć piękne, pyszne święta, a po nich ani kilograma więcej. Oczywiście recepta jest prosta - „umiar”… i pomysł na święta krok po kroku. CZYTAJ WIĘCEJ
Pamiętaj…. Święta to czas jedyny w swoim rodzaju. Rodzinna atmosfera i wspaniałe, domowe jedzenie, sprzyjają radosnemu biesiadowaniu i kosztowaniu coraz to nowych specjałów. Nie odmawiaj sobie tej przyjemności, ale zachowaj zdrowy rozsądek i umiar. Niedosyt jest zawsze lepszy niż przesyt, a dobrego samopoczucia na pewno nie osiągniesz, gdy będzie Cię bolał z przejedzenia brzuch. Pamiętaj, że za kilka dni Sylwester... CZYTAJ WIĘCEJ
Węglowodany (sacharydy, cukry) dzielimy na złożone i proste. Podział wynika z szybkości z jaką są trawione, a następnie zamieniane w cukry absorbowane przez nasze ciało. Węglowodany stanowią główne źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. Węglowodany są też niezbędne do utleniania kwasów tłuszczowych do dwutlenku węgla i wody. Niewystarczająca podaż węglowodanów w codziennej diecie (poniżej 100g/dobę) powoduje niecałkowite spalanie kwasów tłuszczowych i powstają ciała ketonowe, które zakwaszają organizm. Z problemem zakwaszenia boryka się bardzo wiele osób. Dlatego też należy pamiętać - ,,tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów’’. CZYTAJ WIĘCEJ
Szaro, buro i ponuro.... taki obraz najczęściej kojarzy się z późną jesienią czy zimą. Z pewnością nie poprawia to naszego humoru, a raczej sprzyja depresji i złemu samopoczuciu. Jak zatem radzić sobie z negatywnie wpływającą na nasz nastrój pogodą? CZYTAJ WIĘCEJ
Prawidłowo przeprowadzony proces odchudzania wymaga odpowiedniego przygotowania, motywacji i wyboru właściwej dla siebie diety. Dodatkowo redukcję kilogramów można przyspieszyć dbając o aktywność fizyczną oraz napędzając swój metabolizm. Wyższa przemiana materii prowadzi do efektywniejszego odchudzania CZYTAJ WIĘCEJ
Jesienne i zimowe miesiące nie sprzyjają odchudzaniu. Więcej czasu spędzamy w domu zajadając się przy okazji różnego rodzaju słodkościami. Tracimy na tym my sami, bo często w okres świąt Bożego Narodzenia wchodzimy nieco grubsi, a same święta to kolejny festiwal jedzenia w dużych ilościach. Dlaczego więc, gdy robi się chłodniej, my szybciej tyjemy? Nie jest tajemnicą, że już od tysiącleci ludzie gromadzili tkankę tłuszczową, aby przetrwać ciężki okres głodu zimowego. Tak jest i dzisiaj, dlatego warto wiedzieć dlaczego w ogóle zimą tyjemy szybciej. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasze to bardzo wartościowy, zdrowy produkt. Nie powinny z niej rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Kasza jest produktem kalorycznym ze względu na zawartość sporej ilości skrobi, jednak zjadana z umiarem, nie powoduje przybierania na wadze. CZYTAJ WIĘCEJ
Białko odgrywa bardzo ważną rolę w ogranizmie człowieka. Przede wszystkim służy do budowy tkanek i narządów. CZYTAJ WIĘCEJ
WODA ZNACZY ŻYCIE - chyba każdy się z tym zgodzi, ale czy pamiętamy o wodzie w naszym codziennym życiu? Praca, stres, natłok obowiązków, mnóstwo rzeczy do załatwienia, dom, rodzina..... a gdzie chwila na łyk wody? CZYTAJ WIĘCEJ