Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu i sodu. Jest w nim około dwudziestu najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy. CZYTAJ WIĘCEJ
Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
W niniejszym artykule chciałabym omówić frapujące, ale zarazem dość ciekawe zjawisko związane
z dietami rozpisywanymi przez niektórych dietetyków dla osób trenujących fizycznie. Niestety, często okazuje się, że są one zupełnie niedopasowane do potrzeb organizmu obciążonego intensywnym wysiłkiem fizycznym. Na jakie jadłospisy można się „naciąć”? CZYTAJ WIĘCEJ
Dieta OXY to nowy rodzaj diety proteinowej, którą stworzyła dietetyczka Patrycja Mazur. Jest to alternatywa dla różnie odbieranej diety Dukana. Czy charakteryzuje się dieta OXY? Przede wszystkim jej podstawą jest większa ilość białka. Do diety włączone zostało nie tylko białko zwierzęce, ale także i białko pochodzenia roślinnego. CZYTAJ WIĘCEJ
Często jest tak, że nasze „leczenie” przy niedoczynności tarczycy ogranicza się jedynie do przyjmowania sztucznych hormonów. Lekarze najczęściej nawet nie wspominają o innych możliwościach wspomagania pracy tarczycy. A szkoda….. Oczywiście nie namawiam do rezygnacji z leczenia tabletkami, ale musisz wiedzieć, że tabletki to tylko 20% tego co możesz zrobić, aby czuć się i wyglądać lepiej przy tej chorobie. CZYTAJ WIĘCEJ
Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry), rzadziej zaś reakcją ze strony układu pokarmowego bądź oddechowego. Leczenie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających alergen
i zastąpienie go produktami niepowodującymi reakcji alergicznej. CZYTAJ WIĘCEJ
Jesień najlepszym sezonem na jabłka
Sezon na jabłka trwa w najlepsze i warto wykorzystać do maksimum te zdrowe owoce, pełne przeciwutleniaczy i błonnika. Szarlotka to jedno z popularnych i pysznych rozwiązań, ale nawet tak smaczny przysmak może się znudzić. Co jeszcze można przyrządzić z jabłek? Poznaj 7 propozycji na zdrowe potrawy z jabłek. CZYTAJ WIĘCEJ
Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na suplementacji jodu. Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy wymaga także wzbogacenia swojej diety o produkty białkowe, gdyż dzięki temu usprawniony zostanie metabolizm i spalanie tłuszczu. CZYTAJ WIĘCEJ
DWA SKŁADNIKI, KTÓRE OCZYSZCZĄ TWÓJ ORGANIZM Z TOKSYN.
Toksyny sprawiają, że oznaki starzenia i zmęczenia są bardziej widoczne. Aby wyglądać młodziej i zdrowiej, należy pozbyć się trujących substancji. Oczyszczanie organizmu nie musi kosztować fortuny ani wiązać się z codziennym pochłanianiem garści różnego rodzaju tabletek i litrów mikstur. CZYTAJ WIĘCEJ
Błonnik witalny uchodzi w ostatnim czasie za cudowny środek na odchudzanie. Czy jest on rzeczywiście skuteczny? Jak błonnik wpływa na nasz organizm? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. CZYTAJ WIĘCEJ
Picie napojów gazowanych może być jeszcze bardziej niebezpieczne niż do tej pory sądziliśmy. Tak wynika z nowego badania amerykańskich naukowców opublikowanego
w czasopiśmie Circulation. Według ekspertów gazowane napoje słodzone cukrem mogą być przyczyną niemal 184 tysięcy zgonów rocznie na całym świec
Wiele osób uważa na to, co je, ale nie na to, co pije, kiedy są na diecie – to błąd. Przeciętnie wypijamy 1/5 dziennej zalecanej dawki kalorii. CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie jest idealne śniadanie na kaca? To mit, że potrzebujemy wtedy ciężkiego i tłustego posiłku. Tak naprawdę organizm domaga się porcji witamin, minerałów i antyoksydantów, które straciliśmy podczas imprezy. Oto przepis na śniadanie, które zwalczy nieprzyjemne skutki przedawkowania procentów. CZYTAJ WIĘCEJ
Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające
z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do antyoksydantów zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. CZYTAJ WIĘCEJ
Refluks żołądkowo-przełykowy to uciążliwa dolegliwość, która polega na cofaniu się treści z żołądka do przełyku. Najczęstsze objawy tej choroby to zgaga i uczucie palenia
w przełyku. Nie w każdym przypadku konieczna jest interwencja lekarza. Jak można poradzić sobie z refluksem? CZYTAJ WIĘCEJ
Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu. CZYTAJ WIĘCEJ
Produkty bogate w żelazo to podstawa żywieniowa kobiety, która jest w ciąży. Kobiety w tym szczególnym czasie powinny regularnie wykonywać badanie morfologiczne krwi na obecność żelaza. Jeśli będzie go za mało, może to oznaczać anemię. Cierpi na nią 40% przyszłych mam. Tutaj dowiesz się, jakie są źródła żelaza w pożywieniu. CZYTAJ WIĘCEJ
Mięta pieprzowa to ziele od dawna uważane za roślinę leczniczą. Mięta jest rośliną stosowaną nie tylko w celach leczniczych, ale również do przygotowania posiłków, zwłaszcza napojów orzeźwiających, jak również deserów. CZYTAJ WIĘCEJ
Czystek to jedna z najsilniej działających roślin znanych człowiekowi. Wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i antywirusowo, pomaga usuwać toksyny z organizmu i dobrze wpływa na kondycję skóry. Czystek ma lepsze właściwości od zielonej herbaty, dlatego warto go znać i pić herbatę z tego zioła CZYTAJ WIĘCEJ
Sięgamy po nie, aby pokonać senność, wspomóc koncentrację i dodać sobie energii. Najnowsze badanie wykazało, że popularne napoje energetyczne mogą negatywnie wpływać na zdrowie. CZYTAJ WIĘCEJ
Naukowcy przekonują, że odnaleźli cudowny środek odchudzający. Okazuje się, że mamy go na wyciągnięcie ręki – znajduje się niemal w każdej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
Zespół policystycznych jajników to obecnie najczęściej pojawiająca się choroba endokrynologiczna u kobiet w wieku rozrodczym.
Z zespołem policystycznych jajników często powiązane są inne schorzenia,
a mianowicie insulinooporność, nadwaga, otyłość, problemy z ciśnieniem i cholesterolem.
Kluczową rolę w niwelowaniu następstw PCOS odgrywa odpowiednia dieta. Jadłospis powinien uwzględniać odpowiedni deficyt energetyczny. Powinniśmy dostarczać nieco mniej kalorii, ze względu na obniżony metabolizm oraz często występującą oporność komórek na insulinę. CZYTAJ WIĘCEJ
Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Wielu osobom będących na diecie rezygnacja ze słodyczy jest właśnie największym wyzwaniem. Nie potrafią zapanować nad apetytem na coś słodkiego, po posiłku odruchowo sięgają po deser, do kawy kroją słodkie ciasto, a w nocy nie mogą usnąć bez kawałka czekolady. CZYTAJ WIĘCEJ
Wiosna i lato to czas porządków – nie tylko w domu, ale również w organizmie. Zimą często nie odżywiamy się najlepiej, co jest spowodowane ograniczonym dostępem do sezonowych warzyw i owoców oraz przygnębieniem związanym z małą ilością światła słonecznego. Sprawdź, jak możesz wrócić do dobrej formy w okresie wiosenno-letnim. CZYTAJ WIĘCEJ
Orzechy niegdyś stanowiły przysmak jedynie ludzi zamożnych, zaś dziś są łatwo dostępne dla wszystkich i możemy bez problemu sięgać po tą zdrową, pełną cennych składników odżywczych przekąskę. CZYTAJ WIĘCEJ
Młody zielony jęczmień to dietetyczny hit. Wszedł w nasze łaski ze względu na ,,magiczną moc’’ w przywracaniu sił oraz przeciwdziałaniu niektórym chorobom. Wspomaga również odchudzanie. CZYTAJ WIĘCEJ
Możliwe jest żywienie w restauracjach, zachowując wszystkie normy i dbając o własną dietę. Jedzenie poza domem uniemożliwia kontrolowanie składu zamawianych potraw i poznanie metod ich przyrządzania. W związku z powyższym, ważny jest odpowiedni wybór restauracji.
Kluczem do utrzymania diety i spożywaniem posiłków w restauracjach, jest planowanie. Typ kuchni, może być cenną wskazówką. Na przykład, oczywiste jest, że oryginalna kuchnia japońska będzie oferowała niskotłuszczowe posiłki, z jednoczesnym dużym wyborem ryb morskich i warzyw.
W przeciwieństwie do kuchni japońskiej, bary typu fast-food i pizzerie będą posiadały w menu tłuste i ciężkostrawne potrawy. Ważna jest również umiejętność podzielenia i sklasyfikowania produktów, które mogą zaszkodzić diecie.
Każdy posiłek spożywany poza domem powinien odpowiadać ustalonemu posiłkowi o odpowiedniej jego porze. Jeśli drugie śniadanie przypada w restauracji, musi być dostosowane kalorycznie i objętościowo, tak jak powinno wyglądać prawidłowe drugie śniadanie. Jeśli na przykład, śniadanie
i drugie śniadanie obfitowało w węglowodany (np. kanapki), w porze obiadowej powinno się ograniczyć ten składnik diety. CZYTAJ WIĘCEJ
Regularne posiłki stanowią podstawę zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada 5 posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero popołudniu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już wygłodzić swój organizm, zwolnić przemianę materii i kolejne posiłki nie będą już tak dobrze trawione. Pomijanie śniadań tłumaczymy głównie zbyt wczesnym wstawaniem do pracy, brakiem czasu z rana, brakiem łaknienia. Niewielki apetyt po przebudzeniu rzeczywiście może występować jednak postarajmy się przyzwyczaić organizmu do śniadań, a z czasem stanie się to naturalnym, porannym rytuałem. Wiele osób uważa, iż rezygnując ze śniadań przyjmie mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia – nic bardziej mylnego. Braki energetyczne z pewnością zostaną nadrobione i to z nawiązką. Organizm zacznie się domagać składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a że my jesteśmy już bardzo głodni zjemy o wiele więcej niż potrzebujemy. Wygłodzony organizm postanowi zrobić zapasy, magazynując je w postaci tkanki tłuszczowej. Daną sytuację traktuje jako swego rodzaju zabezpieczenie na dalszy czas głodówki, którą mu zaserwujemy w porze obiadowej. CZYTAJ WIĘCEJ
Coraz więcej osób ma świadomość wpływu diety na zdrowie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie. Ale czy pamiętamy, że to, co jemy ma także wpływ na nasz wygląd? O tym, że produkty żywnościowe mogą poprawiać urodę od zewnątrz, wiemy z różnego rodzaju czasopism ( np. maseczki z warzyw lub owoców). Jednak często umyka naszej uwadze fakt, że składniki odżywcze dostarczane z dietą wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci – czyli atrybutów urody. CZYTAJ WIĘCEJ
Alkohol i odchudzanie z pewnością nie idą w parze. Jeżeli jesteśmy na diecie powinniśmy stronić o napojów wysokoprocentowych.
Wino, kolorowe drinki czy piwo są często nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Alkohol pojawia się na stołach zarówno w czasie świąt jak i przy toastach za zdrowie jubilata. Nie raz trudno odmówić chociażby lampki wina. Oczywiście alkohol wypijany z umiarem nie ponosi za sobą bardzo drastycznych konsekwencji jednak im rzadziej po niego sięgniemy tym lepiej. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie jest to pytanie retoryczne ani ascetyczne, bo można mieć piękne, pyszne święta, a po nich ani kilograma więcej.
Oczywiście recepta jest prosta - „umiar”… i pomysł na święta krok po kroku. CZYTAJ WIĘCEJ