SUBSTANCJE PRZYSPIESZAJĄCE ODCHUDZANIE
JOANNA WASILUK • dawno temu • 1 komentarzPrawidłowo przeprowadzony proces odchudzania wymaga odpowiedniego przygotowania, motywacji i wyboru właściwej dla siebie diety. Dodatkowo redukcję kilogramów można przyspieszyć dbając o aktywność fizyczną oraz napędzając swój metabolizm. Wyższa przemiana materii prowadzi do efektywniejszego odchudzania
Istnieją związki, które w naturalny sposób przyczyniają się do poprawy tempa metabolizmu. Bezpieczne, niedrogie i skuteczne środki pozytywnie wpływające na stan zdrowia samopoczucie oraz redukcję masy ciała to:
• L-karnityna — aminokwas transportujący długie łańcuchy kwasów tłuszczowych do mitochondriów gdzie są przekształcane w energię. L-karnityna pobudza pracę metabolizmu i redukcję wagi szczególnie przy wysiłku fizycznym. Przyjmowanie jej podczas treningów znacznie przyspiesza spalanie kalorii z tkanki tłuszczowej. Dobroczynny aminokwas działa także detoksykująco na organizm człowieka usuwając szkodliwe związki np. jony metali ciężkich, wolne rodniki, amoniak. Oczyszczony organizm sprawniej traci tkankę tłuszczową, Dobrym źródłem L-karnityny jest mięso (głównie baranina, wołowina, ryby a w nieco mniejszej ilości drób) oraz przetwory mleczne. Działanie karnityny stymulują kwasy z grupy omega3.
• Chrom — pierwiastek regulujący poziom glukozy we krwi. Zapobiega wahaniom cukru w organizmie człowieka. Jego głównym zadaniem podczas odchudzania jest hamowanie apatytu na słodycze. Chrom wykazuje również działanie poprawiające metabolizm i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Duże ilości chromu można znaleźć między innymi w drożdżach, kukurydzy, płatkach zbożowych, kaszach, wołowinie i owocach morza.
• Tauryna — związek chemiczny należący do aminokwasów szczególnie popularny wśród osób trenujących. Tauryna wspomaga rozwój tkanki mięśniowej, zapobiega rozpadowi mięśni a stymuluje redukcję tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływa na wydolność organizmu w czasie ćwiczeń i poprawia sprawność psychoruchową. Bogate w taurynę są ostrygi, wątroba, groch, soczewica i ryby.
• Bromelina — enzym wspomagający proces trawienia poprzez rozkład białek do aminokwasów. Poprawa metabolizmu białek usprawnia spalanie tkanki tłuszczowej. Enzym stymuluje pracę przewodu pokarmowego, eliminuje dolegliwości żołądkowe. Działa detoksykująco na organizm. Głównym jej źródłem są ananasy.
• Koenzym Q10 — bardzo silny przeciwutleniacz, zapobiega utlenianiu się cząsteczek tłuszczu i usuwa wolne rodniki z organizmu człowieka. Obniża także poziom cukru
i trójglicerydów. Wpływa na poprawę pracy metabolizmu. Koenzym Q10 występuje w oleju rzepakowym, wołowinie, podrobach, tłustych rybach.
• Błonnik — substancja roślinna działająca głównie na oczyszczenie i poprawę perystaltyki jelit oraz eliminację zaparć. Spożyty błonnik pęcznieje w żołądku, wypełnia go i na dłużej utrzymuje uczucie sytości, co ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. Błonnik stabilizuje również poziom cukry we krwi. Głównym źródłem błonnika są kasze, otręby, płatki owsiane, żytnie pieczywo, owoce i warzywa.
Doskonałe właściwości odchudzające wykazują także herbaty i zioła:
• Zielona herbata — pobudza termogenezę organizmu i zwiększa zużycie energii
z tkanki tłuszczowej. Przyczynia się do redukcji tłuszczu oraz przyspieszenia przemiany materii. Wykazuje właściwości oczyszczające, stymuluje trawienie
oraz hamuje apetyt.
• Czerwona herbata — poprawia pracę jelit oraz działanie soków trawiennych, co przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej. Wykazuje też działanie moczopędne i oczyszczające organizm.
• Yerba Mate — przyspiesza metabolizm tłuszczów, hamuje apatyt co prowadzi do przyspieszenia procesu odchudzania. Działa detoksykujaco i pobudzająco na organizm.
• Pokrzywa — działa moczopędnie, eliminując nadmiar wody zgromadzonej
w organizmie, przyczyniając się do zmniejszenia masy ciała i oczyszczenia organizmu. Wspomaga likwidację obrzęków, opuchnięcia kończyn spowodowanych zatrzymaniem wody metabolicznej.
• Mięta — wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie i łagodzi negatywne objawy występujące po spożyciu ciężkostrawnych potraw.
• Mniszek lekarski — poprawia pracę wątroby, oczyszcza organizm, zapobiega wahaniom cukru we krwi.
• Bazylia — eliminuje wzdęcia, poprzez neutralizację szkodliwych kwasów i poprawę pracy jelit.
Połączenie właściwej diety, aktywności fizycznej oraz naturalnej suplementacji stanowi gwarancję sukcesu w utrzymaniu doskonałej figury, witalności i zdrowia.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze