Dobre rady na Święta
JOANNA WASILUK • dawno temuPamiętaj…. Święta to czas jedyny w swoim rodzaju. Rodzinna atmosfera i wspaniałe, domowe jedzenie, sprzyjają radosnemu biesiadowaniu i kosztowaniu coraz to nowych specjałów. Nie odmawiaj sobie tej przyjemności, ale zachowaj zdrowy rozsądek i umiar. Niedosyt jest zawsze lepszy niż przesyt, a dobrego samopoczucia na pewno nie osiągniesz, gdy będzie Cię bolał z przejedzenia brzuch. Pamiętaj, że za kilka dni Sylwester...
Podczas przygotowywania potraw
1. Zamiast smażyć karpia, przygotuj go na parze. Obsyp ziołami, a zrezygnuj z dużej ilości soli. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z chrupiącej panierki, zjedz rybę z chrzanem, który ułatwi trawienie. (1 porcja to 170 kcal)
2. Ciasto na pierogi przygotuj z mąki żytniej, niech będzie jak najcieńsze. Podczas podawania, nie polewaj pierożków dodatkowo tłuszczem. (100g pierogów to 190 kcal)
3. Zamiast śledzi w oleju, który jest ciężkostrawny i źle wpływa na wątrobę, przygotuj rybę w occie. (1 porcja śledzia w oleju to 310 kcal)
4. Kutia, makówki to prawdziwe bomby kaloryczne. Ciężko jednak z nich zrezygnować, dlatego podawaj je w małych salaterkach, po łyżce. Może być jedynym deserem podczas wigilijnej wieczerzy. (100g kutii to 420 kcal)
5. Kompot z suszu sprzyja trawieniu. Przygotuj go, ale pamiętaj aby cukier zastąpić naturalną słodyczą suszonych owoców tj. figi, morele czy rodzynki. To wystarczy. (1 szklanka to 270 kcal)
6. Do sałatek używaj oliwy z oliwek, a jeśli już musisz wykorzystać majonez to użyj połowę przewidzianej porcji.
7. Makowiec to kolejna po kutii bomba kaloryczna. Nie polewaj go lukrem. (1 porcja to 360 kcal)
8. Pieczone mięso przygotuj z suszonymi śliwkami (w roli nadzienia lub wykorzystane
w sosie do pieczeni). Owoce te zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie i sprzyja odchudzaniu. (1 porcja to 260 kcal)
9. Zrezygnuj z zasmażki w kapuście z grzybami. Bez niej będzie równie smaczna.
10. Przygotuj duże ilości czerwonego barszczu. Możesz pić go bez ograniczeń. To cenne źródło antyoksydantów, a do tego małokaloryczne. (1 szklanka to 45 kcal)
Podczas jedzenia
1. Nie głódź się przez cały dzień, bo podczas wieczerzy będziesz jadł/a bez ograniczeń. Traktuj ten posiłek, jako wystawną kolację, ale nie zapominaj o lekkim śniadaniu
i obiedzie.
2. Skosztuj wszystkich tradycyjnych potraw, jeśli masz na nie ochotę, ale z umiarem. Delektuj się nimi. Pamiętaj, trawienie zaczyna się już w ustach.
3. Nakładaj na talerz małe ilości. Jeśli talerz będzie równie mały, będziesz miał/a wrażenie, że zjadasz dużo.
4. Zacznij jedzenie od potraw, które lubisz najbardziej. Gdy twój żołądek się nasyci, a Ty jeszcze będziesz miał/a przed sobą do skosztowania kolejne dania, łatwiej Ci będzie zrezygnować z tych mniej lubianych. Zjesz mniej.
5. Dodawaj do potraw chrzan i ćwikłę, które ułatwiają trawienie. Wysokokaloryczne mięsa, będą lżejsze.
6. Zjedz deser z kawą. Dzięki cukrom i kofeinie tłuszcze zostaną szybciej strawione.
7. Nie próbuj wszystkich ciast i ciasteczek od razu. Każdego dnia dozuj sobie tę przyjemność w małych porcjach.
8. Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami, a zrezygnuj z soli. Zatrzymuje wodę
w organizmie.
9. Pod koniec dnia wypij filiżankę mięty lub zielonej herbaty. Warto też wybrać się na wieczorny spacer po okolicy, aby spalić nagromadzone kalorie.
10. Pij wodę mineralną, a z alkoholi — czerwone wino, ale także w małej ilości (wystarczy jedna lampka). Likiery, ajerkoniaki i grzane piwo są wysokokaloryczne.
11. Rano wypij szklankę wody z cytryną lub mocną czerwoną herbatę. W ten sposób oczyścisz organizm i pobudzisz go do działania.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze