Produkty zawierające żelazo
JOANNA WASILUK • dawno temuProdukty bogate w żelazo to podstawa żywieniowa kobiety, która jest w ciąży. Kobiety w tym szczególnym czasie powinny regularnie wykonywać badanie morfologiczne krwi na obecność żelaza. Jeśli będzie go za mało, może to oznaczać anemię. Cierpi na nią 40% przyszłych mam. Tutaj dowiesz się, jakie są źródła żelaza w pożywieniu.
Rola żelaza w organizmie
Żelazo w diecie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Właśnie w erytrocytach znajduje się hemoglobina, która transportuje tlen z płuc do każdej żywej komórki. Składnikiem hemoglobiny jest żelazo. Niedobór żelaza sprawia, że organizmowi zaczyna brakować tlenu – cierpimy wówczas na anemię. Chorobę można wykryć, robiąc morfologię krwi. Jakie jeszcze funkcje pełni żelazo w organizmie człowieka?
• Bierze udział w transporcie tlenu, będąc składnikiem hemoglobiny i mioglobiny wiążących tlen w erytrocytach.
• Pełni rolę w wytwarzaniu wysokoenergetycznych wiązań fosforowych w związkach wysokoenergetycznych (ATP).
• Jako składnik cytochromów bierze udział w przenoszeniu elektronów.
• Odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu poprzez udział w reakcjach jodowania tyrozyny. Jest składnikiem enzymów: peroksydazy i katalazy.
• Bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty.
Dzięki temu odpowiada za prawidłowy skład krwi i mechanizmy odporności humoralnej i komórkowej.
Do niedoboru żelaza może dojść przy niedostatecznym dostarczaniu go z dietą, podczas intensywnych krwawień, obfitych miesiączek, upośledzonego wchłaniania jelitowego oraz w przebiegu chorób zakaźnych i pasożytniczych. Na niedobór żelaza wskazują takie objawy, jak:
• blada cera,
• brak energii,
• senność,
• gorsza sprawność umysłowa,
• zły nastrój,
• częste tworzenie się zajadów przy ustach,
• szorstka skóra,
• bóle głowy,
• przyśpieszony oddech,
• sińce pod oczami,
• rozdwajające się paznokcie i włosy.
Niedobór żelaza pojawia się najczęściej u kobiet, które cierpią na obfite miesiączki i u osób chorych na nowotwory. Na niedokrwistość z powodu braku żelaza narażone są również kobiety ciężarne. Jeśli przyszła mama cierpi na anemię, może mieć to złe konsekwencje dla dziecka: urodzi się słabsze i będzie miało niską wagę ciała. Kobieta w ciąży powinna codziennie dostarczać swojemu organizmowi 26 mg żelaza.
Źródła żelaza w pożywieniu
Żelazo jest pierwiastkiem, który najlepiej się wchłania z jedzenia. Do produktów bogatych w żelazo należą:
• wątróbka wieprzowa i z kurczaka,
• chleb żytni pełnoziarnisty,
• żółtko jaj,
• natka pietruszki,
• fasola, groch, soja,
• brokuły,
• krewetki,
• polędwica wołowa,
• czerwone mięsa,
• warzywa zielone i czerwone.
Żelazo znajduje się także w sokach z czarnej porzeczki, żurawinowych i aroniowych. Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C. Przyswajanie tego pierwiastka opóźnia picie herbaty i kawy.
Zdrowa dieta pomaga uzupełnić niedobory żelaza. Jednak gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe, dietę trzeba wspomagać specjalnymi suplementami z żelazem. Ich przyjmowanie trzeba jednak skonsultować z lekarzem, zwłaszcza powinny to zrobić kobiety w ciąży
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze