Picie słodzonych napojów powoduje stan przedcukrzycowy

Jak pokazuje najnowsza analiza epidemiologiczna, przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Tufts, ludzie, którzy regularnie spożywają napoje słodzone cukrem, są obarczeni o 46 procent wyższym ryzykiem rozwoju stanu przedcukrzycowego niż osoby, które ich unikają. Regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem powiązano także z opornością na insulinę, a więc z większym zagrożeniem cukrzycą typu 2.

Słodkie napoje nie są bezpieczne dla zdrowia
Co ciekawe, naukowcy nie zauważyli związku między spożyciem dietetycznych napojów gazowanych a zagrożeniem stanem przedcukrzycowym lub zwiększoną insulinoopornością. Jednak zespół badawczy zauważa, że wcześniejsze badania nad wpływem tych napojów na ryzyko cukrzycy typu 2 przyniosły mieszane rezultaty, zatem, aby ocenić skutki ich długoterminowego oddziaływania na organizm, potrzebne są dalsze analizy.
Dietetyczne napoje gazowane, zdefiniowano jako niskokaloryczną colę lub inne napoje bezalkoholowe o zmniejszonej wartości energetycznej.
Odkrycie zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of Nutrition”.
"Chociaż nasze badania nie mogły ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki sugerują, że wysoki poziom cukru w słodzonych napojach zwiększa ryzyko wystąpienia objawów wczesnego stadium cukrzycy typu 2" - mówi autorka badania, dr Nicola McKeown z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Należą do nich m.in. nadmierne pragnienie, ogólne osłabienie, utrata masy ciała i duża ilość moczu.
McKeown i jej współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące 1 685 dorosłych osób
w średnim wieku, zbierane przez okres 14 lat w ramach badania monitorującego wpływ stylu życia i żywienia na występowanie chorób sercowo-naczyniowych. Wybrani uczestnicy, którzy nie chorowali na cukrzycę lub mieli stan przedcukrzycowy, zadeklarowali ilość spożywanych napojów słodzonych i dietetycznych.
Zespół badawczy odkrył, że uczestnicy, którzy pili największe ilości napojów słodzonych cukrem — ok. 34 dag tygodniowo — mieli znacznie większe ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego w porównaniu do osób, które spożywały je rzadko lub wcale (po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała).
Dodatkowo konsumenci, którzy spożywali najwięcej napojów słodzonych cukrem, mieli mniej więcej o 8 procent wyższe ryzyko insulinooporności.

Niezbędne są dalsze badania
"Potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia, czy istnieją także realne zagrożenia dla zdrowia, wynikające z długotrwałego spożycia napojów dietetycznych" - zaznaczają autorzy badania. Ponadto, chociaż autorzy uwzględnili w swojej analizie szereg czynników zewnętrznych, nie można wykluczyć, że w jakiś sposób wpłynęły one na wyniki badań.
"Niemniej jednak, nasze dane są zgodne z wynikami wielu innych badań i prób klinicznych, które uwypuklają korzyści zdrowotne wynikające ze zmniejszenia spożycia cukru. Zachęcamy obywateli do poszukiwania zdrowszych opcji" - dodał główny autor badania, dr Jiantao Ma, który przeprowadził analizę w ramach swojej pracy doktorskiej.
Wcześnie wykryty stan przedcukrzycowy można odwrócić poprzez zmianę stylu życia — zbilansowaną dietę i ćwiczenia.

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze