Zioła na obniżenie ciśnienia krwi


1. Co to jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie jest poważną dolegliwością, której nie należy lekceważyć. Choroba często przebiega bezobjawowo, dlatego zaleca się co jakiś czas kontrolować stan ciśnienia za pomocą ciśnieniomierza. Może to być aparat automatyczny zakładany na nadgarstek lub z mankietem. Osoby z wysokim ciśnieniem powinny być pod opieką lekarza.
2. Jakie są przyczyny nadciśnienia?
Na podwyższone ciśnienie krwi wpływa wiele czynników, m.in. dieta, stres, brak aktywności fizycznej, pogoda, palenie tytoniu, regularne spożywanie alkoholu, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych czy sterydów. Większe ryzyko wystąpienia dolegliwości jest u osób, które mają w rodzinie przypadki nadciśnienia.
3. Produkty, dzięki którym obniżysz ciśnienie krwi
Istnieje wiele sposobów na obniżenie ciśnienia krwi. Pomoże zmiana trybu życia, diety oraz stosowanie odpowiednich leków. Na szczęście są też naturalne metody. Zanim jednak zdecydujesz się na picie leczniczych naparów, skonsultuj się
z lekarzem. Jakie rośliny mogą pomóc?
Bazylia
Bazylia pochodzi z Azji — ma mocny, charakterystyczny zapach i wiele prozdrowotnych właściwości. Liście bazylii są bogate w garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, antocyjany i minerały (fosfor, magnez, potas, żelazo, wapń). Bogactwo tych substancji sprawia, że zioło naturalnie obniża ciśnienie krwi. Wystarczy włączyć bazylię do diety — idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs, sałatek, kanapek
i sosów. Nie zaleca się spożywania bazylii kobietom w ciąży i karmiącym piersią, głównie ze względu na działanie mutagenne.

Siemię lniane
Ziarna lnu mają wiele właściwości leczniczych. Bogate są w kasy omega-3, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, choroby serca
i miażdżycę. Osoby, które mają problemy z ciśnieniem powinny włączyć siemię lniane do codziennej diety. Ziarenka można dodawać do owsianki, musli czy sałatek. Świetnie sprawdzi się też olej lniany, który nadaje się do sosów do sałatek.
Imbir
Imbir to kolejny produkt, który zawiera cenne kwasy omega-3. Dzięki nim naturalnie obniża ciśnienie, a przy tym pozytywnie wpływa na kondycję tętnic i żył. Świeża roślina wykazuje działanie moczopędne, antynowotworowe, łagodzi przeziębienia
i stany zapalne zatok. Jak go używać? Korzeń świetnie pasuje do dań kuchni orientalnej, ale również słodkich wypieków. Zaostrza smak dań i nadaje im wyjątkowego aromatu. Chorzy na nadciśnienie mogą pić herbatę imbirową.
Głóg wzmacnia serce
Głóg zawiera garbniki, witaminę C, witaminy z grupy B, sole mineralne, flawonoidy
i pektyny. Związki flawonoidowe działają rozkurczowo na naczynia krwionośne. Dzięki temu zwiększa się dopływ utlenionej krwi do mięśnia sercowego. Z kolei procyjanidy występujące w roślinie obniżają ciśnienie tętnicze. Z głogiem powinni zaprzyjaźnić się wszyscy, którzy są w grupie zwiększonego ryzyka chorób krążenia.

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze