Przenica durum

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

1. Pszenica durum — składniki odżywcze
Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę
i sporą ilość barwników.
Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał
na wyrób makaronów. Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka.
• Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak:
żelazo,
cynk,
fosfor,
potas,
miedź,
mangan.
Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.
Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

2. Pszenica durum — właściwości
Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii
do organizmu.
Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu
z pszenicy durum.
Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

3. Pszenica durum — zawartość glutenu
Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami. Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia. Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia
z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.

4. Pszenica durum — w kuchni
Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej.
Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne.
Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Nie takie dobre późne macierzyństwo Stopy na cenzurowanym Majonez a zdrowie Polacy nie lubią nici dentystycznych Każdy brzuch jest inny, czyli moda na dietę DNA. Genodietę Skąd się biorą koszmary senne? Idealna skóra bez rozstępów. Jak ją mieć? Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego Do czego zdolne jest nasze ciało Sztuka odpoczywania Co powinnaś wiedzieć o diecie wegańskiej, jeśli chcesz ją stosować? Chrzanić zmarszczki! Breloczek dla pewnej siebie kobiety!