Sezam – poznaj moc małych ziaren

Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach w przemyśle spożywczym, kosmetyce i kuchni. Z sezamu wyrabia się chałwę, oraz popularne przekąski "sezamki", jednak jest to roślina o wielkiej ilości innych zastosowań.

1. Sezam — wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci

Sezam to pokarm niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Wartości odżywcze sezamu to przede wszystkim wapń, który wpływ ma na funkcjonowanie naszego organizmu, a przede wszystkim na stan naszych zębów.
Minerał ten chroni również przed osteoporozą. Niedobór wapnia źle wpływa na nasz układ mięśniowy oraz serce. Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia.
Sezam zawiera również dużą porcję magnezu. Magnez zawarty w ziarnach sezamu wpłynie pozytywnie na nasz układ nerwowy, obniżając stres i przywracając równowagę psychiczną.
Dlatego dobrym rozwiązaniem na krótsze, zimowe dni może być spożywanie sezamu, który, dzięki zawartości magnezu, poprawi nasz nastrój i wyeliminuje niepożądane wahania nastroju.
Sezam zawiera również dużą ilość cynku, który powinni spożywać szczególnie mężczyźni, ponieważ cynk zawarty w sezamie poprawia sprawność seksualną, zapobiega też problemom z prostatą oraz wypadaniu włosów.

2. Sezam — zawartość biaÅ‚ka i witamin

Białko z sezamu ma niemal równą wartość jak to pochodzące z kurzych jaj. Sezam bogaty jest w białko, które pozwoli nam zbudować mięśnie i konieczne jest do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Oprócz białka, w sezamie znajdziemy również wiele witamin, a przede wszystkim: witaminę A (ma wpływ na nasz narząd wzroku oraz stan naszej cery, paznokci i włosów), witaminę E (działa jako bardzo silny przeciwutleniacz, neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki
i przyspieszające starzenie się organizmu), oraz witaminy z grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie mózgu i nastrój, niezbędne są w procesie przemiany białek.

3. Sezam — zastosowanie w kuchni

Sezamki lub chałwa to nie najlepsze źródło sezamu i wartości odżywczych w nim zawartych, ponieważ często zawierają one dodatkowe składniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Sezam powinniśmy spożywać w formie ziaren, na surowo. Surowy sezam możemy spożywać bezpośrednio, jedząc niełuskane nasiona, jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań. Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do różnych potraw, takich jak zupy, kanapki, sałatki i surówki lub gotowane warzywa.
Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu lub makaronu, a także ryby lub kotletów, jeśli dodamy go do panierki.
Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio (mieszanka soli i prażonych nasion sezamu) lub tahini (masło sezamowe).
Olej sezamowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pochodzących z ziaren sezamu. Otrzymywany jest w wyniki zimnego tłoczenia, ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zapobiega procesom starzenia, a także działa rozgrzewająco. Stosowany jest również do masażu skóry.

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Czego boimy się najbardziej? Sałatki na lato Przesądy ślubne Testy na alergię Ćwiczenia pilates Śpij dłużej, bądź zdrowsza Ortodoncja może być estetyczna Ćwiczenia na spalanie tłuszczu Środki plemnikobójcze Uszkodzenie ścięgna Achillesa Wzrost ryzyka udaru przy zażywaniu antydepresantów? Dlaczego warto jeść pomarańcze?