Sezam – poznaj moc małych ziaren

Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach w przemyśle spożywczym, kosmetyce i kuchni. Z sezamu wyrabia się chałwę, oraz popularne przekąski "sezamki", jednak jest to roślina o wielkiej ilości innych zastosowań.

1. Sezam — właściwości

Sezam to pokarm niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Wartości odżywcze sezamu to przede wszystkim wapń, który wpływ ma na funkcjonowanie naszego organizmu, a przede wszystkim na stan naszych zębów.
Minerał ten chroni również przed osteoporozą. Niedobór wapnia źle wpływa na nasz układ mięśniowy oraz serce. Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia.
Sezam zawiera również dużą porcję magnezu. Magnez zawarty w ziarnach sezamu wpłynie pozytywnie na nasz układ nerwowy, obniżając stres i przywracając równowagę psychiczną.
Dlatego dobrym rozwiązaniem na krótsze, zimowe dni może być spożywanie sezamu, który, dzięki zawartości magnezu, poprawi nasz nastrój i wyeliminuje niepożądane wahania nastroju.
Sezam zawiera również dużą ilość cynku, który powinni spożywać szczególnie mężczyźni, ponieważ cynk zawarty w sezamie poprawia sprawność seksualną, zapobiega też problemom z prostatą oraz wypadaniu włosów.

2. Sezam — zawartość białka i witamin

Białko z sezamu ma niemal równą wartość jak to pochodzące z kurzych jaj. Sezam bogaty jest w białko, które pozwoli nam zbudować mięśnie i konieczne jest do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Oprócz białka, w sezamie znajdziemy również wiele witamin, a przede wszystkim: witaminę A (ma wpływ na nasz narząd wzroku oraz stan naszej cery, paznokci i włosów), witaminę E (działa jako bardzo silny przeciwutleniacz, neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki
i przyspieszające starzenie się organizmu), oraz witaminy z grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie mózgu i nastrój, niezbędne są w procesie przemiany białek.

3. Sezam — zastosowanie w kuchni

Sezamki lub chałwa to nie najlepsze źródło sezamu i wartości odżywczych w nim zawartych, ponieważ często zawierają one dodatkowe składniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Sezam powinniśmy spożywać w formie ziaren, na surowo. Surowy sezam możemy spożywać bezpośrednio, jedząc niełuskane nasiona, jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań. Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do różnych potraw, takich jak zupy, kanapki, sałatki i surówki lub gotowane warzywa.
Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu lub makaronu, a także ryby lub kotletów, jeśli dodamy go do panierki.
Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio (mieszanka soli i prażonych nasion sezamu) lub tahini (masło sezamowe).
Olej sezamowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pochodzących z ziaren sezamu. Otrzymywany jest w wyniki zimnego tłoczenia, ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zapobiega procesom starzenia, a także działa rozgrzewająco. Stosowany jest również do masażu skóry.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Kick the Tick® Expert – zestaw do bezpiecznego usuwania kleszczy Na którym boku spać, czyli pozycje podczas spania Czujesz ból w podbrzuszu? Zobacz, co może być jego przyczyną Męczy cię bezsenność? Powodem może być… źle dobrana poduszka! Koktajle odchudzające – kiedy po nie sięgać i jakie składniki wybierać? Alergia na mleko u niemowląt – sprawdź, jak ocenić ryzyko jej wystąpienia! Nawyki żywieniowe maluszka – jak je kształtować już na etapie rozszerzania diety? Czy niedobór magnezu zagraża dziecku w łonie matki? Atopowe zapalenie skóry (AZS) Jak prawidłowo pielęgnować skórę wrażliwą? Przenica durum Komosa ryżowa Olej z wiesiołka - zdrowie zamknięte w kapsułce Ashwaganda - cenne zioło ajuwerdyjskie Urazo TERAPIA krem z żywokostem – rehabilitacja miejsc po złamaniach MIGDAŁY Chleb pełnoziarnisty – charakterystyka, jak go rozpoznać, kalorie, rodzaje Atopowe zapalenie skóry – te fakty musisz znać! Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci Codziennie w dobrej formie! Wieczorne wyjście z koleżankami, wizyta u kosmetyczki, fryzjera - to mission impossible młodej mamy. Witamina D – kompendium wiedzy 3 pomysły na wyraziste smokey eye na sylwestra Jak załagodzić atopowe zapalenie skóry?

Popularne w tym tygodniu:

Target na kleszcze skutecznym środkiem na ich zwalczenie