Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza!
JOANNA WASILUK • dawno temu • 7 komentarzyJeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież mogą nas doprowadzić do chorób nowotworowych) i zapobiec chorobom układu krążenia, to włączcie do swojej diety nie tylko awokado, ale przede wszystkim jego pestkę.
Właściwości zdrowotne pestki z awokado:
• Zawiera luteinę, która kontroluje stres oksydacyjny i zapalny.
• Pestki z awokado zawierają największe ilości przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin. Już sam owoc awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, dlatego powinien zaciekawić Was fakt, że jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ.
• Zawarte w pestkach polifenole wzmacniają układ odpornościowy i pobudzają działania przeciwzapalne.
• Pestki z awokado to bogactwo błonnika Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika
to same korzyści dla naszego zdrowia i sylwetki.
• Ekstrakt z pestek awokado obniża poziom cholesterolu LDL.
• Pestki zawierają witaminy grupy A i E, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy i mocne paznokcie. Witaminy te również korzystnie wpływają na naszą cerę.
• Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka. Niedobór tego związku wpływa
na wiele reakcji metabolicznych, może również zaburzyć proces rozwoju i wzrostu, przez
co zaleca się jego suplementację kobietom w ciąży.
Jak rozdrobnić pestkę z awokado?
Wysusz pestkę przez 2 – 3 dni na słońcu lub na kaloryferze. Następnie włóż do plastikowego woreczka i rozbij pestkę za pomocą młotka, po czym wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Pestę można też zetrzeć na tarce. Nasiona są dość gorzkie, dlatego najlepiej dodawać je do koktajli, smoothie lub samodzielnie wyciskanych soków.
Czy pestka z awokado jest trująca?
Na różnych forach internetowych, często pojawiają się pytania: Czy pestka z awokado jest trująca? Wszystkie osoby, którym to pytanie spędza sen z powiek, mogą odetchnąć z ulgą. Dla człowieka pestka z awokado jest niegroźna. Ale skąd takie informacje, że miałaby być ona trująca? Prawdopodobnie chodzi o zawarty w tej roślinie persin (C23H40O4) – czyli naturalną substancję chemiczną, która dla niektórych gatunków rzeczywiście jest niejadalna lub nawet trująca.
Należy zachować ostrożność jeśli mamy w domu jakiegoś pupila. Pies lub kot po zjedzeniu awokado może wymiotować, natomiast dla ptaków, które są szczególnie wrażliwe na ten związek, spożycie awokado może zakończyć się nawet śmiercią.
Ponadto w przeciwieństwie do pestek innych owoców, pestki awokado nie zawierają cyjanku. Zamiast tego zawierają garbniki, które mogą być toksyczne, jednak trzeba byłoby zjeść ich ogromną ilość, by doświadczyć efektów ubocznych. Z pewnością z pestką awokado takiej ilości garbników nie dostarczymy.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze