Siemię lniane i jego właściwości
JOANNA WASILUK • dawno temu • 5 komentarzySiemię lniane ma wiele dobroczynnych właściwości zarówno dla zdrowia, jak i urody. Spożywanie ziarenek siemienia pozytywnie wpływa na układ trawienia, układ krążenia, a także na włosy, skórę i paznokcie.
Siemię lniane może nam zarówno urozmaicać jadłospis, jak i ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Siemię lniane to ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Nazywane są tzw. superfoods, czyli żywność o wyjątkowym działaniu zdrowotnym.
W sprzedaży dostępne są:
• nasiona brązowe
• nasiona złote: mają najwięcej wartości odżywczych, są jednak droższe i trudniej dostępne.
• wersja zmielona: siemię zmielone jest najmniej wartościowe, szybko traci swoje właściwości odżywcze, łatwo jełczeje, może wydzielać się z niego oleista maź.
Polecam kupować siemię w ziarenkach i mielić je systematycznie w domu, w takich ilościach, jakie są nam potrzebne w danej chwili.
Jakie wartości ma siemię lniane?
• Witaminy:
Siemię zawiera witaminy z gruby B: B1, B2, B3, B6, B12, a także witaminę A, C, D, E, K i kwas foliowy.
• Makroelementy i mikroelementy:
Nasiona bogate są w: fosfor, wapń, magnez, potas, sód i mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan oraz selen.
• Ponadto siemię zawiera również sporo białka, cenne aminokwasy i błonnik.
Przeczytaj także: Siemię lniane – dlaczego warto po nie sięgać?
Jakie właściwości ma siemię lniane?
• Włosy, paznokcie i skóra – poprawia ich wygląd dzięki składnikom odżywczym: witaminy B1 i B3, kwas foliowy, żelazo, magnez i cynk.
• Układ trawienny - siemię lniane wspomaga pracę żołądka i procesów trawiennych, pozwala wyregulować perystaltykę jelit i działa ochronnie na układ pokarmowy. Zaparzone, zmiksowane nasiona mają kleistą konsystencję, która po zjedzeniu długo pozostaje w takim stanie w naszym organizmie. "Kleik” osłania żołądek, a także oczyszcza jelita, zbierając z nich złogi i utrudnia wchłanianie toksyn.
• Układ krwionośny – normuje poziom lipidów, a także zmniejsza poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL.
• Odchudzanie – zawartość błonnika i mikroelementów usprawnia pracę układu pokarmowego, a tym samym stwarza doskonałe warunki do odchudzania.
UWAGA: Muszą temu towarzyszyć zbilansowana, zdrowa dieta i aktywność fizyczna.
• Zaparcia – naturalnie siemię zawiera dużą dawkę błonnika, zjedzenie
około 3 łyżeczek dziennie może mieć lekkie właściwości przeczyszczające, wspomagające leczenie zaparć.
• Hormony – reguluje gospodarkę hormonalną, dzięki zawartym w nim fitoskładnikom, dodatkowo dzięki przeciwutleniaczom zażywany przez panów będzie zapobiegał rakowi prostaty, a paniom złagodzi objawy menopauzy (reguluje poziom estrogenów), może również poprawić płodność.
Zobacz także: Siemię lniane na włosy
Jak stosować siemię lniane?
Około jednej łyżki siemienia lnianego gotujemy w szklance wody przez 15 minut,
po wystygnięciu należy go przecedzić. Powstały kleik, będzie dobroczynnie działał
na żołądek. Najlepiej pić rano przed śniadaniem lub przed snem.
Nasiona siemienia są miękkie, dlatego wystarczy zmiażdżyć je w moździerzu
lub zmielić blenderem i spożywać jako dodatek do sałatek, owsianek, kotletów mielonych
i innych dań.
UWAGA: zalecana dzienna dawka to jedna łyżka! Spożycie trzech łyżeczek i więcej może skutkować biegunką. Warto również co jakiś czas robić sobie przerwy, żeby nie przyzwyczaić organizmu do zwiększonych dawek błonnika zawartego w siemieniu.
Autorką tekstu jest Joanna Wasiluk.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze