Arbuz to nie tylko woda i cukier. Jakie ma właściwości odżywcze?
JOANNA WASILUK • dawno temu • 4 komentarzeArbuz w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za dużą zawartość przeciwutleniaczy, takich jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Dlaczego warto jeść arbuza?
Najbardziej aktywnym przeciwutleniaczem obecnym w arbuzie jest likopen. Substancja ta zapobiega niekorzystnym tlenowym przemianom cholesterolu. Jest silnym zmiataczem wolnych rodników, które prowadzą do chemicznego i mechanicznego uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Arbuzy zmniejszają więc ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego, zmniejszają ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
Arbuz bogaty jest także w cytrulinę – aminokwas, który wspomaga pracę serca oraz jest bardzo ceniony przez sportowców. Aminokwas ten nie ma jednak wpływu na budowanie masy mięśniowej. Wykorzystywany jest, aby zwiększyć wydajność cyklu mocznikowego, w którym neutralizowany jest amoniak. Oprócz tego cytrulina ma udowodnione naukowo działanie antykataboliczne, co oznacza zwiększoną ochronę tkanki mięśniowej przed jej niszczeniem czy rozpadem. Wykazano również, że cytrulina zmniejsza intensywność tzw. zakwasów.
Dowiedz się więcej: Jakie są odmiany arbuza?
Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek
i infekcjach układu moczowego. Spożywanie arbuza zaleca się osobom gorączkującym i odwodnionym. Zarówno sok, jak i miąższ arbuza doskonale nawadniają organizm i dostarczają przy tym niezbędnych
do prawidłowego funkcjonowania elektrolitów i węglowodanów. Arbuzy zmniejszają też intensywność przykrych dolegliwości, które występują dzień po spożyciu nadmiernych ilości alkoholu.
Arbuz — właściwości lecznicze
Oprócz soku i miąższu właściwości lecznicze przypisuje się również jego pestkom.
Małe ziarenka arbuza zasługują na szczególną uwagę, w swym składzie zawierają około 30% białka i 50% tłuszczu, ponadto mają większe stężenie substancji o charakterze leczniczym niż miąższ i sok z arbuza.
Badania naukowe udowodniły, że pestki arbuza mają działanie antybakteryjne
i przeciwgrzybicze, są pomocne w przypadku zakażeń i infekcji układu pokarmowego,
a także zmniejszają intensywność biegunek. Działają kojąco w nieżytach układu oddechowego i łagodzą objawy chorób skóry. Badania naukowe dostarczyły również dowodów na skuteczne działanie ekstraktu z pestek arbuza w leczeniu zakażeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych (między innymi w odniesieniu do E. coli). Inne badania wykazały, że pestki arbuza mają silne właściwości przeciwzapalne, a także wspomagają leczenie chorób prostaty.
Dowiedz się więcej: Jak wybrać świeżego i dojrzałego arbuza?
Aurtorką tekstu jest dietetyk Joanna Wasiluk.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze