Jak zrobić szarlotkę fit? Przepis na niskokaloryczne ciasto

Szarlotka to ulubione ciasto Polaków. Wystarczy kilka jabłek, odrobina mąki i można wyczarować wyborny deser. Oto przepis na ciasto trochę inne - szarlotkę fit, której skład różni się nieco od tradycyjnej.

Szarlotka to obok sernika jedno z najulubieńszych ciast Polaków. W internecie jest wiele różnych odmian tego przepisu. Coraz częściej szuka się też lżejszych form — fit, które można połączyć ze zdrowymi dodatkami, takimi jak: płatki owsiane czy jogurt naturalny. W tym przepisie, zamiast tradycyjnej mąki można dodać mąkę ryżową, a do jabłek dodać nieci finezyjnie mleko.
Przepis na szarlotkę fit:
Spód:
— szklanka płatków owsianych
— 3 łyżki mąki ryżowej
— budyń waniliowy bez cukru
— jajko
— 3 łyżki jogurtu naturalnego
— mocno dojrzały banan
— 3 łyżki oleju
- łyżka proszku do pieczenia
— odrobina sody
— 2 łyżki miodu
— 3 krople aromatu waniliowego

Zobacz także: Szarlotka z jednego jajka — Przepis
Wkład:
— jabłka
— cynamon
- łyżka miodu
— 3 łyżki płatków ryżowych
— mleko
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.180 st. około 30 min.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka z odrobiną wody. Lekko podgotować, dodać miód i cynamon. Dusić aż jabłka lekko zmiękną. Przelać na sitko, aby usunąć nadmiar soku.
Ugotować płatki ryżowe na mleku z dodatkiem miodu do odparowania mleka. Powinna być gęsta masa.
Wyjąć ciasto i wyłożyć na nim jabłka. Na jabłkach rozsypać delikatnie bez dociskania masę z płatków ryżowych. Dalej piec ciasto do zarumienienia.
Zobacz także: Szarlotka na kruchym cieście — Przepis

Najnowsze


Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze