Oczyszczenie jelit. Zdrowe jelita to klucz do szczęścia

O jelitach mówi się, że są "drugim mózgiem" w organizmie człowieka. To nie żart – to w nich powstaje 90 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Z tego powodu odpowiedni stan mikroflory jelitowej może uchronić przed gorszym nastrojem, lękami, a nawet depresją. To ona również odpowiada za produkcję witamin i usuwanie resztek pokarmowych. Jelita mają także skomplikowany układ nerwowy, uczestniczą w przyswajaniu substancji odżywczych oraz produkują enzymy. To między innymi ich bakterie mają wpływ na odporność.

Zaburzenia trawienia, bóle brzucha, wzdęcia, brak apetytu, nudności, ogólne złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie, problemy ze skórą, spadek odporności – mogą to być sygnały płynące ze strony naszych jelit, gdzie zalegające resztki pokarmów prowadzą do odkładania się szkodliwych toksyn. Za ten stan rzeczy odpowiadamy w głównej mierze sami, popełniając wiele błędów żywieniowych, takich jak:
• unikanie pokarmów z dużą ilością błonnika
• zbyt mała ilość surowych warzyw i owoców w diecie
• zbyt mała ilość wypijanej codziennie wody
• zbyt duża ilość produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki
• zbyt dużo dań smażonych na głębokim tłuszczu
• zbyt mało ruchu
• zbyt szybkie i nerwowe jedzenie
Oczyszczanie jelita cienkiego
W jelicie cienkim następuje wchłanianie do organizmu witamin i cennych składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem. Im mniej obciążone jest jelito cienkie toksycznymi związkami, tym sprawniej będzie wypełniało swoją funkcję. Jak usprawnić jego pracę? Dobrze wpływają na nią związki poprawiające trawienie, np. preparaty zawierające pepsynę. Korzystne będzie także przyjmowanie preparatu z korzenia prawoślazu, który łagodzi stan zapalny w jelitach i pochłania toksyny. Przeciwzapalnie działa też olej lniany tłoczony na zimno.

Oczyszczanie jelita grubego
Oczyszczanie jelita grubego z zalegającej zbitej masy kałowej jest możliwe, jeśli wprowadzimy do diety większe niż do tej pory ilości produktów z błonnikiem, wody mineralnej i zwiększymy aktywność fizyczną. Warto też zmienić sposób żywienia, a do diety wprowadzić więcej wartościowych produktów wspomagających trawienie, takich jak:
• surowe warzywa i owoce
• nasiona poprawiające perystaltykę jelit (babka płesznik, nasiona chia, siemię lniane)
• woda mineralna (minimum 2 l dziennie, dzień powinno się zaczynać od wypicia szklanki wody z cytryną)
• napary ziołowe (koper włoski, mięta, mniszek lekarski, imbir)
Dowiedz się więcej: 9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zaparcia przy problemach jelitowych
Problem zaparć bywa nawracający, zatem najważniejsze jest długotrwałe wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, picie wody w dużych ilościach, spożywanie koktajli owocowych i warzywnych, błonnika, unikanie cukru oraz glukozy.
W diecie powinny być obecne kasze, np. gryczana, jęczmienna. Pieczywo białe należy zamienić na pełnoziarniste, ciemne, warto jeść płatki owsiane górskie.
W zwalczaniu zaparć pomoże na pewno siemię lniane, napary z niego wspierają prawidłową pracę jelit. Siemię lniane jest szczególnie bogate w błonnik, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Można je także spożywać w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i układu pokarmowego. Te cenne nasiona warto dodawać do kefiru. Bakterie mlekowe zawarte w kefirze mają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto kefir wzmacnia układ odpornościowy, poprawia metabolizm i jest bogaty w białko.

Oczyszczenie jelit ze złogów – domowe sposoby
1. Kefir
Dostarcza cennych bakterii probiotycznych i wzbogacających florę bakteryjną. Oczyszczanie jelit kefirem jest skuteczne w połączeniu z innym składnikiem — siemieniem lnianym.
Oczyszczenie jelit kefirem: kuracja
• 100 ml kefiru
• 1–3 łyżeczki zmielonego siemienia
Do kefiru dodajemy siemię lniane. Zaczynamy od jednej łyżeczki, stopniowo zwiększamy
do trzech. Zaleca się też pić dużo wody, ok. 2 l dziennie.
2. Siemię lniane
Codziennie należy spożywać od 1 do 3 łyżeczek dziennie przez około 3 tygodnie. Siemię
i kefir można połączyć i przeprowadzić trzytygodniową kurację oczyszczającą.

3. Jabłka
Jabłko jest jednym z najlepszych naturalnych „oczyszczaczy” jelita grubego. Warto o tym pamiętać i codziennie zjeść choć jeden owoc. Aby oczyścić jelita ze złogów, można ich przez trzy dni jeść ich zwiększoną ilość.
Oczyszczanie jelit — tego nie stosuj
1. Głodówka i monodieta
Oczywiście jednodniowa głodówka nie powinna zaszkodzić, ale stosowanie jej na dłuższą metę spowalnia przemianę materii, zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową i funkcjonowanie narządów. Spustoszenie w organizmie wywołują też wszelkie diety oparte na jednym lub kilku składnikach.
2. Lewatywa
Oczyszczanie jelit za pomocą lewatywy wykonywanej samodzielnie może prowadzić do osłabienia flory bakteryjnej, spadku odporności, a nawet perforacji jelit. Odradza się podejmowanie takich działań.
Na problemy jelitowe — ruch i jeszcze raz ruch
Na jelita niekorzystnie wpływa nie tylko nieodpowiednia dieta, ale także mała aktywność fizyczna, siedzący tryb życia, stres. Ruch znacznie wspomaga organizm – sprawia, że wydzielają się endorfiny, umożliwia zrzucenie zbędnych kilogramów, wzmacnia kondycję, redukuje napięcie oraz nie pozwala rozleniwić się jelitom. Ich praca jest szybsza, z korzyścią dla nas.

Pamiętaj!
Nie wszystkie diety są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu. Przy wyborze diety nigdy nie kieruj się panującą modą. Pamiętaj, że niektóre diety, m.in. ubogie w poszczególne składniki odżywcze czy mocno ograniczające kalorie oraz monodiety mogą być wyniszczające dla organizmu, niosą ryzyko zaburzeń odżywiania, a także mogą powodować wzrost apetytu, przyczyniając się do szybkiego powrotu do dawnej wagi.
Dowiedz się więcej: Jak oczyścić jelita ze złogów?
Autorką tekstu jest dietetyk Joanna Wasiluk.

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze