Ocet jabłkowy - skład, przepis, wspomaganie odchudzania, wady
JOANNA WASILUK • dawno temuOcet jabłkowy zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu i sodu. Jest w nim około dwudziestu najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy.
1. Ocet jabłkowy — skład
Ważne substancje wchodzące w skład octu jabłkowego:
• pektyna – substancja balastowa, która poprawia procesy trawienne, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Pektyna jako główny składnik octu jabłkowego jest zalecana w leczeniu otyłości i chorób współwystępujących;
• witamina E – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń immunologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, onkologicznych i zaćmy.
2. Ocet jabłkowy — przepis
Najlepiej sporządzić ocet jabłkowy samodzielnie w domu. Do tego celu potrzeba sporej ilości jabłek. Należy je umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę razem z gniazdami nasiennymi trzeba włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba.
Naczynie należy przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3–4 razy dziennie ocet jabłkowy na odchudzanie należy zamieszać drewnianą łyżką. Po tym czasie płyn trzeba przefiltrować przez gazę i wlać do czystego naczynia. Na każdy litr soku trzeba dodać 10 dag cukru i odstawić. Po skończonej fermentacji (około półtora miesiąca) ocet jabłkowy przecedzić
i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
3. Ocet jabłkowy — wspomaganie odchudzania
Osoby z nadwagą lub cierpiące na otyłość często zastanawiają się, jak schudnąć, co zrobić, by zrzucanie wagi było jak najbardziej skuteczne i bezpieczne. W leczeniu otyłości pomagają róże metody na odchudzanie. Może je także wspomóc naturalny środek, jakim jest ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy przy odchudzaniu jest polecany z trzech powodów:
• przyspiesza trawienie pokarmów;
• pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych;
• usuwa złogi cholesterolowe i pomaga rozkładać tłuszcze.
Ocet jabłkowy zaleca się pic trzy razy dziennie (po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody): na czczo, przed obiadem i przed snem.
4. Ocet jabłkowy — wady
Nie wszyscy mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci. Osoby z problemami żołądkowymi powinny z niego zrezygnować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze