Nie każdy stosunek płciowy może prowadzić do zapłodnienia. Wiele par poszukuje przyczyn niepowodzeń w staraniu się o dziecko. Wówczas sięga się po różne metody zwiększające płodność, np. środki farmakologiczne, specjalne zioła na płodność albo zabiegi inwazyjne. W każdym przypadku konieczne jest dokładne przestrzeganie zasad ich stosowania, opartych na używaniu preparatów jedynie podczas starania, a nie już w momencie zapłodnienia. Ważną zasadą jest również niełączenie różnych środków z ziołami, gdyż bywa to niebezpieczne. Jakie zatem zioła wspomagają płodność? CZYTAJ WIĘCEJ
Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom
i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych jest doskonałym źródłem błonnika. Najlepsze na śniadanie będą płatki zbożowe lub owsianka. Dziennie kobiety powinny dostarczać 25 gramów błonnika, a mężczyźni 38 gramów. CZYTAJ WIĘCEJ
Płodność jest związana z naszą dietą. Jedzenie organicznych warzyw, wystrzeganie się żywności przetworzonej, dostarczanie swojemu organizmowi pełnoziarnistych węglowodanów i wartościowego białka może nie wystarczyć. Okazuje się, że kobiety, które chcą zajść w ciążę powinny jeść różne produkty w zależności od etapu cyklu miesiączkowego. Dlaczego? Ze względu na hormony, które wydzielają się w różnych fazach. Jeśli chcemy zwiększyć szansę na poczęcie, powinnyśmy wziąć to pod uwagę
w komponowaniu codziennego menu. CZYTAJ WIĘCEJ
Płatki owsiane są cennym źródłem błonnika, witamin i tłuszczy nienasyconych. Co więcej, kalorii w płatkach owsianych jest niewiele, a są bardzo pożywne. Ile kalorii mają płatki owsiane? Jakie wyróżniamy rodzaje płatków owsianych? CZYTAJ WIĘCEJ
Jak pokazuje najnowsza analiza epidemiologiczna, przeprowadzona przez naukowców
z Uniwersytetu Tufts, ludzie, którzy regularnie spożywają napoje słodzone cukrem,
są obarczeni o 46 procent wyższym ryzykiem rozwoju stanu przedcukrzycowego niż osoby, które ich unikają.
Regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem powiązano także z opornością
na insulinę, a więc z większym zagrożeniem cukrzycą typu 2. CZYTAJ WIĘCEJ
Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu i sodu. Jest w nim około dwudziestu najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy. CZYTAJ WIĘCEJ
Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
W niniejszym artykule chciałabym omówić frapujące, ale zarazem dość ciekawe zjawisko związane
z dietami rozpisywanymi przez niektórych dietetyków dla osób trenujących fizycznie. Niestety, często okazuje się, że są one zupełnie niedopasowane do potrzeb organizmu obciążonego intensywnym wysiłkiem fizycznym. Na jakie jadłospisy można się „naciąć”? CZYTAJ WIĘCEJ
Dieta OXY to nowy rodzaj diety proteinowej, którą stworzyła dietetyczka Patrycja Mazur. Jest to alternatywa dla różnie odbieranej diety Dukana. Czy charakteryzuje się dieta OXY? Przede wszystkim jej podstawą jest większa ilość białka. Do diety włączone zostało nie tylko białko zwierzęce, ale także i białko pochodzenia roślinnego. CZYTAJ WIĘCEJ
Często jest tak, że nasze „leczenie” przy niedoczynności tarczycy ogranicza się jedynie do przyjmowania sztucznych hormonów. Lekarze najczęściej nawet nie wspominają o innych możliwościach wspomagania pracy tarczycy. A szkoda….. Oczywiście nie namawiam do rezygnacji z leczenia tabletkami, ale musisz wiedzieć, że tabletki to tylko 20% tego co możesz zrobić, aby czuć się i wyglądać lepiej przy tej chorobie. CZYTAJ WIĘCEJ
Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry), rzadziej zaś reakcją ze strony układu pokarmowego bądź oddechowego. Leczenie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających alergen
i zastąpienie go produktami niepowodującymi reakcji alergicznej. CZYTAJ WIĘCEJ
Jesień najlepszym sezonem na jabłka
Sezon na jabłka trwa w najlepsze i warto wykorzystać do maksimum te zdrowe owoce, pełne przeciwutleniaczy i błonnika. Szarlotka to jedno z popularnych i pysznych rozwiązań, ale nawet tak smaczny przysmak może się znudzić. Co jeszcze można przyrządzić z jabłek? Poznaj 7 propozycji na zdrowe potrawy z jabłek. CZYTAJ WIĘCEJ
Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na suplementacji jodu. Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy wymaga także wzbogacenia swojej diety o produkty białkowe, gdyż dzięki temu usprawniony zostanie metabolizm i spalanie tłuszczu. CZYTAJ WIĘCEJ
DWA SKŁADNIKI, KTÓRE OCZYSZCZĄ TWÓJ ORGANIZM Z TOKSYN.
Toksyny sprawiają, że oznaki starzenia i zmęczenia są bardziej widoczne. Aby wyglądać młodziej i zdrowiej, należy pozbyć się trujących substancji. Oczyszczanie organizmu nie musi kosztować fortuny ani wiązać się z codziennym pochłanianiem garści różnego rodzaju tabletek i litrów mikstur. CZYTAJ WIĘCEJ
Błonnik witalny uchodzi w ostatnim czasie za cudowny środek na odchudzanie. Czy jest on rzeczywiście skuteczny? Jak błonnik wpływa na nasz organizm? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. CZYTAJ WIĘCEJ
Picie napojów gazowanych może być jeszcze bardziej niebezpieczne niż do tej pory sądziliśmy. Tak wynika z nowego badania amerykańskich naukowców opublikowanego
w czasopiśmie Circulation. Według ekspertów gazowane napoje słodzone cukrem mogą być przyczyną niemal 184 tysięcy zgonów rocznie na całym świec
Wiele osób uważa na to, co je, ale nie na to, co pije, kiedy są na diecie – to błąd. Przeciętnie wypijamy 1/5 dziennej zalecanej dawki kalorii. CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie jest idealne śniadanie na kaca? To mit, że potrzebujemy wtedy ciężkiego i tłustego posiłku. Tak naprawdę organizm domaga się porcji witamin, minerałów i antyoksydantów, które straciliśmy podczas imprezy. Oto przepis na śniadanie, które zwalczy nieprzyjemne skutki przedawkowania procentów. CZYTAJ WIĘCEJ
Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające
z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do antyoksydantów zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. CZYTAJ WIĘCEJ
Refluks żołądkowo-przełykowy to uciążliwa dolegliwość, która polega na cofaniu się treści z żołądka do przełyku. Najczęstsze objawy tej choroby to zgaga i uczucie palenia
w przełyku. Nie w każdym przypadku konieczna jest interwencja lekarza. Jak można poradzić sobie z refluksem? CZYTAJ WIĘCEJ
Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu. CZYTAJ WIĘCEJ
Produkty bogate w żelazo to podstawa żywieniowa kobiety, która jest w ciąży. Kobiety w tym szczególnym czasie powinny regularnie wykonywać badanie morfologiczne krwi na obecność żelaza. Jeśli będzie go za mało, może to oznaczać anemię. Cierpi na nią 40% przyszłych mam. Tutaj dowiesz się, jakie są źródła żelaza w pożywieniu. CZYTAJ WIĘCEJ
Mięta pieprzowa to ziele od dawna uważane za roślinę leczniczą. Mięta jest rośliną stosowaną nie tylko w celach leczniczych, ale również do przygotowania posiłków, zwłaszcza napojów orzeźwiających, jak również deserów. CZYTAJ WIĘCEJ
Czystek to jedna z najsilniej działających roślin znanych człowiekowi. Wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i antywirusowo, pomaga usuwać toksyny z organizmu i dobrze wpływa na kondycję skóry. Czystek ma lepsze właściwości od zielonej herbaty, dlatego warto go znać i pić herbatę z tego zioła CZYTAJ WIĘCEJ
Sięgamy po nie, aby pokonać senność, wspomóc koncentrację i dodać sobie energii. Najnowsze badanie wykazało, że popularne napoje energetyczne mogą negatywnie wpływać na zdrowie. CZYTAJ WIĘCEJ
Naukowcy przekonują, że odnaleźli cudowny środek odchudzający. Okazuje się, że mamy go na wyciągnięcie ręki – znajduje się niemal w każdej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
Zespół policystycznych jajników to obecnie najczęściej pojawiająca się choroba endokrynologiczna u kobiet w wieku rozrodczym.
Z zespołem policystycznych jajników często powiązane są inne schorzenia,
a mianowicie insulinooporność, nadwaga, otyłość, problemy z ciśnieniem i cholesterolem.
Kluczową rolę w niwelowaniu następstw PCOS odgrywa odpowiednia dieta. Jadłospis powinien uwzględniać odpowiedni deficyt energetyczny. Powinniśmy dostarczać nieco mniej kalorii, ze względu na obniżony metabolizm oraz często występującą oporność komórek na insulinę. CZYTAJ WIĘCEJ